Var du tannlege i Nord-Norge 1945–1970?

I såfall ønsker vi oss en tekst fra deg! Undertegnede har tatt initiativ til å samle tekster fra helsearbeidere som arbeidet i Nord-Norge i nevnte tidsrom. Vi har henvendt oss til leger, jordmødre og sykepleiere, men tenker at også tannleger kan ha viktige og interessante ting å fortelle.

Vi retter fokus primært på opplevelser og erfaringer fra «utkantdistriktene», men tenker også at beretninger fra mer tettbygde områder kan være av stor interesse. Vi tar ikke sikte på å innhente data som kan gi grunnlag for vitenskapelig bearbeiding, men ønsker å gjøre tekster som skildrer det daglige arbeidet tilgjengelig for nye kohorter av helsepersonell, medisinhistorisk interesserte og folk med særlig interesse for vår nordligste landsdel. Det gjelder å kaste lys over rutiner, trivialiteter og drama, tannhelsen, særtrekk ved befolkningen, kommunikasjon, og forhold til andre deler av helsevesenet. Lokalbefolkningens reaksjoner på helsepersonell utenfra er også et interessant tema.

Vi har noe stoff per i dag, mest fra leger. Vi har mottatt noen henvendelser fra sykepleiere. Men vi håper at også tannleger vil gå ned i skuffene og hente frem tekster fra «gamledager nordpå», eller hente frem pennen og gamle minner og sende oss tekster som kan tilgjengeliggjøres, kanskje etter anonymisering. Innsendte tekster vil ikke bli benyttet til noe uten i samråd med forfatterne. Når vi får oversikt over materialet vil det bli etablert en redaksjonskomité, som vil ha de vanlige redaksjonelle rettigheter.

Frist for innsending av bidrag er 15.12.2009.

Bidrag sendes til Christian Fangel, Bakkeveien 4, 0281 Oslo. Tlf. 22 51 90 84. E-post: chr-fang@online.no

OttarBrox 

sosiolog

SverreHalvorsen 

lege

ChristianFangel 

lege